Rysk roulette

Har inte skrivit på länge. Var tvungen att släppa allt med IVF att göra och fokusera på min praktik som har tagit upp hela min vakna tid den senaste veckan. Ganska skönt på ett sätt. 
 
I fredags var vi på kliniken för ett inledande IVF-samtal. Det har lagts upp en plan för oss och på fredag ska vi träffa barnmorskorna och gå igenom den mer detaljerat. I helgen är det tänkt att jag ska börja spraya med nässprayen i ett par veckor för att sedan sedan börja med injektionerna. Om planen håller så kan det bli äggplockning i vecka 15. Känns surrealistiskt. Det som också känns konstigt är att allt planeras i minsta detalj. Vad hände med alla drömmar om att få ett spontant plus på stickan och skrikande rusa ut med den i handen?
 
Vi fick en procentsats på 45%. Det är högt i sammanhanget, men ändå känns det så sjukt. Det känns så sjukt att man betalar 35 000 kr för att först behandlas med hormoner som gör en tokig i fyra veckor för att sedan plocka ut ägg; och om allt går vägen stoppa in ett igen och hoppas att man kan hålla det kvar i kroppen. Allt så planerat. Allt så uppstyrt. Och på toppen av detta så får man en procentsats på hur stor chans man har att det ska lyckas. 
 
Det känns som att man spelar rysk roulette med både känslor och pengar. 

Kommentarer
Postat av: Mary

Undrar lite hur de räknar ut denna procentsats och vilka faktorer de lägger in i uträkningen?

Svar: Det är en bra fråga :). Som jag förstod det så baserar de procentsatsen på kvinnans ålder, äggreserv, spermakvaliten och VUL. Men jag vet inte säkert. Som allt annat så ska man nog vara försiktig med att både ge och förlita sig på prognoser. Det lär ju visa sig om det fungerar eller inte :). Och av alla berättelser som man har hört så är det ju många som har "dömts ut" som blir gravida samtidigt som det finns dem som "borde" bli gravida när man kollar på deras förutsättningar, och som inte blir det.
dennalängtan

2013-03-04 @ 10:45:41
URL: http://saintmaryslog.wordpress.com
Postat av: K

Man ska verkligen inte stirra sig blind på procentsatser, men sen är det svårt att inte snegla lite. Det är exakt som rysk roulette, vår knodd kostade 33.000 inkl frys till övriga och vi har inga som helst garantier för att den väljer att stanna. Kan bara hålla tummarna och hoppas.
Kram

Svar: Man vill ju låta bli att googla på allt och lusläsa varenda text man hittar, men det är lättare sagt än gjort :). Jag hoppas innerligt att er lilla knodd har boat in sig! Kramar
dennalängtan

2013-03-04 @ 18:55:19
URL: http://motettliv.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0